Magnus Bakken (Foto: Privat / fotomontasje)
Analyse & Innsikt

Bing! En ny verden.

Det stemmer. Søkemotoren som har levd i skyggen av Google i over ti år er nå i ferd med å gjenoppståfra asken som fugl Fønix.

Artikkelen er skrevet av Magnus Bakken som til vanlig jobber som digitalidirektør i Fritzøe Engros.

Søkemotoren har fått hjelp fra OpenAI. Den er trent på den siste språkmodellen GPT-4, og tilpasset for søk.

Hva betyr så det?

Først og fremst gir dette brukeren en helt ny måte å forholde seg til store mengder informasjon på.

Tilnærmingen til søk i Bing består i større grad av naturlige spørsmål og svar, og hvert spørsmål i «samtalen» leder en videre – nærmere kjernen av et godt svar. Og dette er også noe av det som skiller Bing Chat fra Google Search. Mens Google bruker «latent semantic indexing (LSI)» til å tolke innholdet på en side, benytter Bing chat seg av mer nøyaktig treff på nøkkelord. Så mens Google forholder seg til kontekstuelt relaterte termer tolker altså Bing setninger og trekker ut konkrete formuleringer som en søker i språkmodellen på.

Nysgjerrig som jeg er lurte jeg umiddelbart på om Bing Chat kunne forklare meg hvordan jeg skulle gå frem for å optimalisere websider for Bing. Svarene jeg fikk finner du i videoen:

Mye her er gjenkjennelig fra generell SEO-optimalisering, men noen interessante tips dukket også opp. Måten Bing formulerer svarene på gir videre en pekepinn på hvordan søkemotoren fungerer.

Så er selvsagt tusenkroners spørsmålet: Er det dette som skal til for å løfte Bing fra dagens markedsandel på 2,8% (Google har 92,6% av markedet for internettsøk)?

At folk etter hvert vil få øynene opp for Bing er jeg ikke i tvil om. Selv vil jeg nok foretrekke en «chat» med Bing i de tilfellene hvor jeg ikke helt vet hva jeg leter etter.

Det som en også skal ha i mente, er hvordan Bing Search er et frampek inn i en fremtidig utvikling av søk (i utvidet forstand).

Gjennom Open AI vil semantisk søk potensielt bli bygget inn i en rekke andre typer applikasjoner. Bing Chat som søkemotor baner vei, og viser noe av mulighetsrommet som har oppstått.

Dette er bare toppen av isberget, og på relativt kort horisont vil vi se at en rekke martech-applikasjoner bygger inn søk bygget på GPT-4. Og vi vil se helt nye applikasjoner bygget på ryggen av OpenAI. Dette vil ikke bare kunne gjøre applikasjonene bedre. Det vil også åpne relativt komplekse applikasjoner opp for helt nye brukergrupper uten domeneforståelse.

For generalister som meg er det bare å glede seg!

Commercial on Martech