Pål Wibe (Foto: XXL)
Mening

Digitalisering er ingen Quick-fix

I dag gikk en av Norges mest profilerte retailledere av som toppsjef i XXL. Det er ingen uenigheter om strategien sier styreleder i XXL, men om tempo og prioritering av tiltak, skriver digitalsjef Magnus Bakken.

XXL har hatt positiv reise på børs siden Pål Wibe tok over som konsernsjef, men resultatene står tydeligvis ikke til hovedeieren (oppkjøpsfondet Altor) sine forventninger. I tillegg til å drifte et selskap i et ekstremt konkurransepreget marked, skulle også Wibe håndtere en storstilt omstilling og utvikle et selskap under press fra nye rene online-aktører og sterke merkevarer.

Det er, etter å ha lest nyheten om Pål Wibe sin avgang i XXL i dag, umulig å ikke trekke parallellen til hyppige trenerskifter i engelsk toppfotball. Frank Lampard fikk sytten måneder som manager i Chelsea. Nuno Espirito Santo fikk fire i Tottenham Hotspurs. Slik sett fremstår kanskje ikke Wibes tid i XXL som kort.

Som i topp-fotball handler selvsagt også business om konkurranse og resultater. Men hvor mye kan topplederen egentlig påvirke utviklingen om han ikke får tid og styringsrom? For Pål Wibe har det ikke bare handlet om å vinne kamper, men også om å videreutvikle et selskap i en verden som endrer seg raskt. Det er fullt mulig Wibe ikke har gjort en god nok jobb, men jeg mener det er mer sannsynlig at eieren ikke helt har forstått hva som kreves når et selskap og en forretningsmodell skal endres. Altor skulle etter sigende være en langsiktig eier med fokus på verdiskapning over tid. Langsiktig er kanskje et relativt begrep. Spesielt når man er børsnotert.

Det er selvsagt en eiers privilegium å bestemme hvem som skal styre skuta, men den som tar over etter Wibe bør kanskje tenke seg om to ganger. Når du har en kortsiktig eier som også har tydelige meninger – ikke  bare om hvor laget skal – men om hvordan du skal trene det og med hvilke spillere, kan det være greit å ha en egen trener-utgang. Det ser det ihvertfall ut som Wibe har skjønt.

Det blir spennende å se hvem som kommer inn som ny manager i XXL. Det bør være noen som liker at det det brenner under føttene. Rom ble ikke bygget på en dag – ei heller Manchester City. Børsen synes å like det de ser. Selv er jeg usikker. Det er bare å «google» fotballsko og se hva som skjer.

Commercial on Martech