Mikael Lindahl fra Pricerunner (Foto: Pricerunner / Montasje)
Breaking news

Pricerunner saksøker Google – krever 22 milliarder kroner og varsler at erstatningskravet øker for hver dag

PriceRunner har i dag saksøkt Google for en foreløpig sum på cirka 22 milliarder svenske kroner.

Svenske Pricerunner som i fjor ble kjøpt opp av Klarna, varsler i dag at de krever 22 milliarder kroner fra Google.

Det gigantiske kravet er et resultat av EU-kommisjonens beslutning om at Google har brutt konkurranselovgivningen ved å manipulere søkeresultater for å markedsføre sine egne produkt- og prissammenligningstjenester.

Som et resultat har Google skadet europeiske forbrukere som må betale for mye når de handler på nett, samt PriceRunner og andre prissammenligningstjenester. Ettersom overtredelsen fortsetter, øker erstatningskravet for hver dag, så sluttbeløpet i søksmålet vil trolig bli betydelig høyere”, skriver Pricerunner i en pressemelding.

– Etter omfattende og nøye forberedelser har vi i dag saksøkt Google for nesten 22 milliarder SEK. Vi ønsker selvfølgelig å få erstatning for skaden som Google har påført oss i mange år, men vi ser også på søksmålet som en kamp for forbrukere, som har lidd stor skade av Googles brudd på konkurranselovgivningen de siste 14 årene og som fortsett her og nå, sier Mikael Lindahl, administrerende direktør i PriceRunner.

– Dette er også et overlevelsesspørsmål

Google ekstremt sterke posisjon på det europeiske markedet har fått mye oppmerksomhet de siste årene.

Etter en nesten åtte år lang etterforskning annonserte EU-kommisjonen i juni 2017 at Google hadde brutt konkurranseloven ved å gi ulovlige fordeler til sin egen produkt- og prissammenligningstjeneste i sin søkemotor. Konklusjonen var at Google hadde fratatt andre sammenligningstjenester muligheten til å konkurrere på like vilkår. I tillegg hadde Google dermed nektet forbrukerne fordelene med konkurranse i markedet. Google ble derfor dømt til å betale en rekordhøy bot på 2,4 milliarder euro. Etter Googles anke til EU-domstolen, ble avgjørelsen i hovedsak opprettholdt av Generaldomstolen i november 2021.

– Dette er også et overlevelsesspørsmål for mange europeiske entreprenører og jobber innen teknologi. Hvis amerikanske teknologigiganter gjennom sine nærmest monopolposisjoner får herje fritt og manipulere markeder, kan vi regne med at mange teknologiselskaper i Europa blir påvirket langt utenfor markedet for produkt- og prissammenligninger som nå er i fokus, sier Mikael Lindahl.

Mener forbrukerne også lider store tap

I tillegg til Googles brudd på konkurranselovgivningen frem til 2017, mener PriceRunner at Google ikke har fulgt Kommisjonens vedtak, men fortsetter å misbruke sin dominerende stilling som før. Effekten er at netttrafikk, og dermed inntekter, omdirigeres fra PriceRunner og andre produkt- og prissammenligningstjenester til Googles egen tjeneste.

Denne oppførselen skader også forbrukerne, mener Pricerunner. De opplyser at revisjonsfirmaet Grant Thornton har konkludert med at tilbudene som vises i Googles sammenligningstjeneste er 12–14 prosent dyrere enn de som vises i andre tjenester. For de mest populære områdene av klær og fottøy er prisene 16-37 prosent høyere. Som et resultat av Googles krenkelse anslås EU-forbrukere å betale milliarder i premier hvert år.

Det følger av EU-kommisjonens avgjørelse at selskaper som har lidd skade av Googles kriminalitet har krav på erstatning for skaden Google har påført. PriceRunners søksmål går ut på at Google skal betale erstatning for fortjenesten som PriceRunner har tapt i Storbritannia siden 2008 og i Sverige og Danmark siden 2013. For overtredelsen til og med 2020 (inkludert renter for år 2021) er PriceRunners totale skade foreløpig estimert til om lag 22 milliarder svenske kroner. PriceRunner har med støtte fra ledende juridiske og finansielle rådgivere forberedt søksmålet nøye og forventer at prosessen vil ta flere år. Gitt tidsrammen, de betydelige kostnadene og omfanget av kravet, har PriceRunner sikret ekstern finansiering for å dekke kostnadene ved å drive prosessen.

22 milliarder kroner og mer skal det bli

Underveis i prosessen vil erstatningsbeløpet i søksmålet justeres betydelig opp. Siden bruddet fortsatt pågår, vil erstatningsbeløpet også øke fra 2021 for hver dag Google fortsetter med bruddet. I tillegg kommer renter, som etter rettssaken løper med 8 prosent per år. Mye penger for et selskap som omsatte for 440 millioner kroner i 2021.

– Med svært sterke eiere, ekstern finansiering og Europas fremste eksperter i ryggen, ser vi frem til å motta kompensasjon for vår skade og til å hjelpe Google med å få slutt på den ulovlige oppførselen. Både europeiske forbrukere og digitale selskaper lider større direkte skade av teknologigigantenes dominans enn mange tror, ​​avslutter Mikael Lindahl.

Commercial on Martech