(Foto: iStock)
Podcast

Cookie-døden får store konsekvenser for markedsføring, personalisering og ehandel

Tredjeparts informasjonskapslene forsvinner fra Chrome. Det får store konsekvenser, sier Olof Törnqvist fra Triggerbee når han besøker podcasten Ehandelstrender.

Tredjeparts informasjonskapsler brukes til å samle inn store mengder data om brukere, men etter årsskiftet vil Chrome-nettleseren begynne å blokkere tredjeparts informasjonskapsler. Noe som både Safari og Firefox har gjort lenge.

Den nye ordningen krever at ehandlere begynner å bygge et tettere forhold til kundene sine for å få dem til å overlevere data direkte til ehandleren. Samtidig lages det nye systemer for sporing av brukernes atferd på nettet.

I seksjon 179 av podcasten Ehandelstrender snakker programleder Urban Lindstedt med Olof Törnqvist, administrerende direktør og grunnlegger av Triggerbee, en personaliseringsplattform. Törnqvist har lenge vært interessert i informasjonskapsler og nettteknologi.

Utrullingen av iOS 14 betyr ytterligere skjerping av restriksjonene for både førsteparts informasjonskapsler og tredjeparts informasjonskapsler. Allerede i 2017 begynte Apple å bli stadig strengere i hvordan de håndterer informasjonskapsler. Google har ligget etter i informasjonskapselspørsmålet, men ved årsskiftet vil deres populære nettleser Chrome begynne å blokkere tredjeparts informasjonskapsler i standardinnstillingen. Fordi Chrome har over 60 prosent av nettlesermarkedet, betyr det slutten på tredjepartsinformasjonskapselen.

Kampen om tredjeparts informasjonskapsler handler om å kontrollere hele internett. Her utfordrer Apple giganter som Google og Facebook om hvordan internett vil fungere i fremtiden. Integritet er en motsetning til muligheten for svært nøyaktig annonsering.

Det er viktig å skille mellom førsteparts informasjonskapsler og tredjeparts informasjonskapsler. For eksempel kan en førstepartsinformasjonskapsel lagre produkter plassert i en handlekurv til neste gang du besøker den. Send en tredjeparts informasjonskapsel til en tredjepart, for eksempel Facebook eller et selskap som ønsker å vite hvordan man går frem fra en annonse. Det er tredjeparts informasjonskapsler som gjør retargeting mulig.

Problemet med tredjeparts informasjonskapsler er at det har vært en automatisk innsamling av store datamengder, mange ganger uten at brukeren har fått mulighet til å velge om de vil dele informasjonen eller ikke. Tredjeparts informasjonskapsler fra flere forskjellige nettsteder kan også brukes til å bygge en brukerprofil av dine interesser og din nettadferd. Hvis data i informasjonskapselen er knyttet til for eksempel en epostadresse, er det også mulig å identifisere enkeltpersoners surfe-atferd. Men nå fases tredjepartsinformasjonskapselen ut av nettlesere som blokkerer dem.

Hva som kommer etter tredjepartsinformasjonskapselen er usikkert. Google har introdusert en ny sporingsteknologi kalt FloC (Federated Learning of Cohorts) hvor brukere sorteres i større grupper basert på atferd som vil erstatte tredjeparts informasjonskapsler.

Commercial on Martech