Martin Granberg og Jan Tallroth fra Priceindx (Foto: Priceindx)
Partner deler innsikt

Prisekspertenes svarteliste: 7 feil du ikke må gjøre under Black Week

Før Black Week er det mye å tenke på, både hva man skal gjøre og ikke gjøre.

Artikkelen er skrevet av Jan Tallroth (Chief Growth Officer) og  Martin Granberg (Chief Strategy Officer) hos vår samarbeidspartner Priceindx.

Vi deler i denne artikkelen syv tips om hva du bør unngå for å øke lønnsomheten under Black Week (og de resterende 51 ukene av året).

1. Du senker prisen kun ved hjelp av kampanjer

Hvis dette er din strategi, har du sannsynligvis (for å overholde prislovgivningen) nå låst prisene dine på et nivå som ikke er relevant for kunden. Det vil kreve en stor økning i salget under Black Week for å kompensere for det volumtapet. Vil alle produktene dine klare det?

2. Du bruker kun brede kampanjer og unngår taktisk salg

Taktisk bruk av kampanjer innebærer blant annet å velge riktige produkter innenfor merkevarene, de som gjør best i den aktuelle kampanjen. Brede kampanjer gir i stedet et margintap på de produktene som ikke er like sensitive for kampanjen og senker samtidig prisoppfatningen til merkevaren.

3. Du bruker ikke segmenterte priser

Hvis du ser på alle kategorier og merker som like prissensitive og gjennomfører tilsvarende prisreduksjoner over hele linja, så tro om igjen! Avhengig av en rekke faktorer er de ulike kategoriene og merkene ulikt prissensitive, noe som gjør at du i år igjen taper unødvendige marginale kroner.

4. Du unnlater å identifisere og arbeide med interne KVI’er

Ved å jobbe både med kampanjer og dynamisk prising på dine interne KVI-er (Key Value item), for eksempel produkter du vet driver høyere ordreverdier, eller som er ekstra viktige for din opprettholdte omsetning, kan du med større fokus, ha større effekt og holde marginene oppe.

5. Du unnlater å identifisere eksterne KVI’er

Ved å se hva markedet etterspør, kan du rekruttere kunder via populære og trafikkdrivende produkter. Er du i tillegg ute i god tid (neste år kanskje) kan du sikre at du har og selger en større andel av produktene som etterspørres.

6. Du er ikke klar over, eller ignorerer, at prisene endres oftere enn normalt

For de produktene som ikke er på tilbud, endres prisen betydelig oftere i løpet av svart uke enn under en vanlig uke. Ved å være klar over dette og derfor lese priser oftere får du et mer oppdatert bilde og kan lettere vinne handelen.

7. Du unnlater å analysere og lære av fjorårets svarte uke

Hvordan gikk fjoråret egentlig, volumet gikk opp, men tjente du pengene du kunne ha tjent? Hva vil du gjøre annerledes i år? Eller følger du bare de gamle velprøvde sporene?

Dette var tips til hva du bør unngå nå både før, under og etter svart uke. Mye av dette må også unngås de andre 51 ukene, men er for mange ekstra viktig akkurat nå.

Commercial on Martech