Politiinspektør Christina T. Rooth i Oslo politidistrikt. (Foto: Politiet)
Nyhet

Politiet advarer mot kraftig vekst i svindel på de digitale markedsplassene

Bedragerier på de digitale markedsplassene so, Finn.no og Tise er noe som i stadig større grad forekommer i dag enn tidligere. – Bedragerier har nærmest eksplodert de siste årene og det store omfanget har blitt et samfunnsproblem. Vi ser at de kriminelle øker sine aktiviteter i høysesonger og det er viktig at den enkelte er […]

Bedragerier på de digitale markedsplassene so, Finn.no og Tise er noe som i stadig større grad forekommer i dag enn tidligere.

– Bedragerier har nærmest eksplodert de siste årene og det store omfanget har blitt et samfunnsproblem. Vi ser at de kriminelle øker sine aktiviteter i høysesonger og det er viktig at den enkelte er varsom, sier politiinspektør Christina T. Rooth i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Også hos Norges største fraktleverandør, Posten Bring, merker de veksten.

– Akkurat som oss forbrukere, så følger kriminelle også trender. Brukthandel er svært populært og spesielt bruktmarkedene på nettet merker en stor pågang. Dermed er det mer penger i omløp, noe de kriminelle vet å utnytte, sier fagsjef for antikrim i Posten Bring, Terje Ulfsten.

Ulfsten mener dette i dag er de mest «typiske» svindelmetodene:

  • Svindleren får selger til å sende varen til seg før den er betalt. Gjerne ved at svindleren viser til falske transaksjoner eller kvitteringer.
  • Kjøperen forledes til å forhåndsbetale en vare ved at de mottar en forfalsket sporingskvittering fra svindleren på at sendingen er innlevert hos for eksempel Posten.
  • Kjøper forhåndsbetaler varer eller betaler postoppkrav. De mottar pakkene med verdiløst innhold eller annet enn det som var avtalt.
Commercial on Martech