Yasmine Winberg og Julia Lundin (pressefoto)
Podcast

Granskningen av influencernes uvitende maktmisbruk

Influencers har bidratt til å bygge milliardbedrifter som Ideal of Sweden og Daniel Wellington med sine forhold til millioner av unge forbrukere. Samtidig har mange influencere ignorert markedsføringsloven ved å være uforsiktig med reklamemerking og målretting mot barn. Influencer-markedsføring nærmer seg milliardgrensen, ifølge Institute for Advertising and Media Statistics. Her er superstjerner som Bianca Ingrosso […]

Influencers har bidratt til å bygge milliardbedrifter som Ideal of Sweden og Daniel Wellington med sine forhold til millioner av unge forbrukere. Samtidig har mange influencere ignorert markedsføringsloven ved å være uforsiktig med reklamemerking og målretting mot barn.

Influencer-markedsføring nærmer seg milliardgrensen, ifølge Institute for Advertising and Media Statistics. Her er superstjerner som Bianca Ingrosso som bygger sine egne produktselskaper og tar 200 000 svenske kroner for et Instagram-innlegg. Men også tusenvis av unge mikro-influencers som nøyer seg med produktene de får i betaling.

I episode 162 av podcasten Ehandelstrender snakker programleder Urban Lindstedt med de prisbelønte journalistene og forfatterne Yasmine Winberg og Julia Lundin som for tiden jobber med boken Badfluence – Power, Millions and Half-Truths on Social Media.

Yasmine Winberg og Julia Lundin, som jobber i Resumé Insight til daglig, har undersøkt influencer-industrien til tross for angrep fra influencerne selv som har spredt seg til deres hundretusenvis av fans.

Vi vet at merker som Daniel Wellington og Ideal of Sweden har nådd milliardsalg ved hjelp av smart influencer-markedsføring. Godt gjennomførte samarbeid med rett influencer kan være effektive og gi tilgang til målgrupper som unngår tradisjonell markedsføring.

Samtidig har influencer-markedsføring vært plaget av oppblåste rekkeviddetall, falske følgere og mangel på reklamemerking. Det er også uetisk annonsering for for eksempel brystkirurgi og fillers rettet mot 13-åringer. Og influencere liker ikke å bli gransket av journalister – de liker å hetse opp kritikerne i sine egne kanaler hvor hundretusenvis av fans følger dem.

Commercial on Martech